Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Κρυολόγημα: Υπάρχει λόγος που οι άνδρες το περνούν πιο "βαριά" από τις γυναίκες


Καθώς προχωράμε προς το χειμώνα, πληθαίνουν τα περιστατικά της γρίπης και του κρυολογήματος. Αποτελεί κοινή διαπίστωση, τόσο των γιατρών, όσο και των γυναικών ότι οι άνδρες τείνουν να ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματα της γρίπης σε μεγαλύτερο βαθμό από τις γυναίκες.

Είναι οι άνδρες υπερβολικοί ή υπάρχει πραγματικός λόγος που συμβαίνει αυτό;

Νέα καναδική μελέτη δείχνει ότι οι
λοιμώξεις του αναπνευστικού πράγματι πλήττουν τους άνδρες πιο έντονα από τις γυναίκες.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, επίκουρο καθηγητή οικογενειακής ιατρικής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Μεμόριαλ της Νέας Γης (Καναδάς), «υπάρχουν ήδη πολλές φυσιολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, οπότε είναι λογικό να διαφέρουμε και στις αντιδράσεις μας στο κρυολόγημα και τους ιούς της γρίπης».



«Τα στοιχεία στην τρέχουσα μελέτη δείχνουν ότι οι άντρες έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα από τις γυναίκες, ειδικά όταν πρόκειται για κοινές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού», εξηγεί ο Sue.

«Οι άνδρες είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτές, τα συμπτώματα είναι χειρότερα, διαρκούν περισσότερο και γι' αυτό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσηλευτούν και να πεθάνουν από τις επιπλοκές της
γρίπης».

Για να συγκρίνει πώς τα συμπτώματα της γρίπης εκδηλώνονται στις γυναίκες και στους άνδρες, ο Sue έκανε ανασκόπηση μελετών που αφορούσαν τόσο ανθρώπους όσο και ζώα.

Μια έρευνα από το Χονγκ Κονγκ έδειξε ότι οι ενήλικοι άνδρες που προσβάλλονται από γρίπη, έχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής στο νοσοκομείο από τις συντρόφους τους.

Μια άλλη αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη γρίπη συγκριτικά με τις γυναίκες.

Σύμφωνα με άλλα ευρήματα μελέτης για τις επιπτώσεις της γρίπης και των αναπνευστικών λοιμώξεων, οι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τις γυναίκες.

Μελέτες σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι οι ορμονικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, προσφέρουν στις γυναίκες μεγαλύτερη προστασία από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Τέλος, οι γυναίκες τείνουν να αναπτύσσουν ισχυρότερη αντίδραση στο εμβόλιο της γρίπης από τους άνδρες, ίσως επειδή τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες τείνουν να καταστέλλουν τη συνολική ανοσολογική αντίδραση.

Σύμφωνα με τον Sue, η θεραπεία για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το φύλο.

Πηγή: healthday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.