Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Αυτόματο «μάτι» αποκτά η εφορία



Ηλεκτρονικό προφίλ οφειλών προς το Δημόσιο θα αποκτήσουν από το 2018 όλοι οι πολίτες της χώρας.


Από την ώρα που μια οφειλή θα καθίσταται ληξιπρόθεσμη, η φορολογική διοίκηση θα έχει αυτόματα πλήρη εικόνα γι' αυτήν: από το χρονικό διάστημα που παρέμεινε ανεξόφλητη, τις πληρωμές του υπόχρεου και τις αιτήσεις για ρύθμιση που υπέβαλε μέχρι το πότε θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών ή οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι βρίσκονται στο φόρτε τους, αφού στο μπαράζ των πλειστηριασμών για οφειλές προς τις τράπεζες θα προστεθούν και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες ακινήτων για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία).

Οι πλειστηριασμοί αυτοί θα «τρέξουν» από το νέο έτος και θα είναι προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά το νέο σύστημα, αυτό θα λειτουργεί σαν ο «Μεγάλος Αδελφός» που θα παρακολουθεί μέσω διασύνδεσης με όλες τις άλλες ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου (Κτηματολόγιο, «Εργάνη», τράπεζες, Χρηματιστήριο, ΓΕΜΗ κ.α.) και με τον «Τειρεσία» την οικονομική καθημερινότητα 3,85 εκατ. οφειλετών του Δημοσίου.
Με τις οφειλές των πολιτών να έχουν φτάσει τα 100 δισ. ευρώ οι φορολογικές αρχές θέλουν να διαμορφώσουν για κάθε οφειλέτη πλήρη εικόνα της συναλλακτικής συμπεριφοράς του ώστε να επιλέγουν τα πιο κατάλληλα μέτρα άμεσης είσπραξης των χρεών, ακόμη κι αν αυτά δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής προχώρησε χθες στην προκήρυξη ηλεκτρονικού ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για το έργο: «Αυτοματοποίηση και κεντρικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη εργαλείων για την αποδοτικότερη διαχείριση και συλλογή οφειλών».
Οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2018 ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται συνολικά σε 768.051 ευρώ.
Αντικείμενο του έργου είναι
 Η μοντελοποίηση των διαδικασιών που περιλαμβάνονται στον επιχειρησιακό μηχανισμό είσπραξης οφειλών της ΑΑΔΕ 
 Η σχεδίαση, ανάπτυξη και λειτουργία σχετικού πληροφοριακού συστήματος υποθέσεων (case management system) για την παρακολούθηση και διαχείριση των διαδικασιών είσπραξης οφειλών με στόχο την αυτοματοποίησή τους 
 Η εκπαίδευση επιλεγμένων χρηστών της ΑΑΔΕ στο νέο σύστημα.  Το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης οφειλών θα λειτουργεί ως υποσύστημα εντός του περιβάλλοντος των ΟΠΣ TAXIS και TAXISnet και θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εφαρμογές:
1. Διαχείρισης και παρακολούθησης οφειλέτη και οφειλών
2. Διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών και ρυθμίσεων
3. Αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων
4. Διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης
5. Ενημέρωσης των φορολογουμένων για θέματα οφειλών
6. Εκτυπώσεων και αναφορών.

Παρακολούθηση οφειλετών 

H εφαρμογή αφορά τη δημιουργία ολοκληρωμένης και σύγχρονης (με βάση δεδομένα σε πραγματικό χρόνο) εικόνας οφειλέτη/οφειλών και λοιπών συνδεδεμένων στοιχείων ώστε να είναι δυνατή η περαιτέρω αντιμετώπισή του (υλοποίηση συμψηφισμών και ρυθμίσεων, αποστολή ορθών ειδοποιήσεων, λήψη κατάλληλων μέτρων) από το σύστημα.
Στο πλαίσιο της παρακολούθησης οφειλέτη/οφειλών, η εφαρμογή δύναται να παρουσιάζει στοιχεία της πιστοληπτικής ικανότητας φορολογουμένου και της πιθανής διασύνδεσης με το σύστημα «Τειρεσίας» ώστε να συνεκτιμηθούν στη διαδικασία διαμόρφωσης τάσης για ανεπίδεκτες προς είσπραξη οφειλές.
Η εφαρμογή θα υποστηρίζει τους χρήστες στην πρόσβαση, διαχείριση, επεξεργασία και απεικόνιση οφειλών και οφειλετών και των σχέσεων αυτών, ανεξαρτήτως της νομικής βάσης της οφειλής (εγγύηση, συνυποχρέωση κτλ).

Συμψηφισμοί και ρυθμίσεις 

Σε περίπτωση που ο οφειλέτης είναι ταυτόχρονα και δανειστής της Φορολογικής και Τελωνειακής Αρχής, το σύστημα θα μπορεί αυτόματα να συμψηφίζει ολικά ή μερικά το ποσόν.
Στόχος είναι η πλήρης αυτοματοποίηση μέσω συστήματος για συγκεκριμένες περιπτώσεις ανά φορολογούμενο ή για μαζική διενέργεια συμψηφισμών σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Ειδικότερα, ο συμψηφισμός θα ενεργείται αυτοματοποιημένα είτε για μεμονωμένες περιπτώσεις οφειλών με απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου ή άλλων φορέων είτε για ομάδα οφειλών η οποία θα προσδιορίζεται παραμετρικά με κριτήρια επιλογής.
Η εφαρμογή, αναφορικά με τους συμψηφισμούς, θα υποστηρίζει κατ’ ελάχιστο και όπου είναι εφικτό
 Μαζικές διενέργειες συγκεκριμένων συμψηφισμών, οι οποίες θα εκτελούνται σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ενδεικτικά, συμψηφισμοί επιστροφών ΦΕΦΠ με υπολειπόμενες δόσεις ΕΝΦΙΑ ή συμψηφισμοί οφειλών και επιστροφών ΦΕΦΠ μεταξύ διαφορετικών φορολογικών ετών. 
 Συμψηφισμούς για συγκεκριμένες περιπτώσεις ανά φορολογούμενο βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας. 
 Προβολή αναλυτικών στοιχείων (λογιστικών εγγραφών) για ήδη διενεργηθέντες συμψηφισμούς. 
 Πλήρη αυτοματοποίηση μέσω συστήματος για συγκεκριμένες περιπτώσεις ανά φορολογούμενο ή μαζική διενέργεια συμψηφισμών σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ειδικότερα, ο συμψηφισμός θα ενεργείται αυτοματοποιημένα είτε για μεμονωμένες περιπτώσεις οφειλών με απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου ή άλλων φορέων είτε για ομάδα οφειλών η οποία θα προσδιορίζεται παραμετρικά με κριτήρια επιλογής.  Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις η εφαρμογή θα μπορεί όπου είναι εφικτό:
 Να ενσωματώσει τις υφιστάμενες διαθέσιμες ρυθμίσεις του TAXISnet και να τις επεκτείνει για τις τελωνειακές οφειλές και οφειλές τρίτων φορέων (π.χ. ΚΕΑΟ). 
 Να παρουσιάζει το διαθέσιμο ιστορικό ρυθμίσεων (ενεργών και μη). 
 Να δίνει τη δυνατότητα επιλογής πολλαπλών ενεργών ρυθμίσεων και ενοποίησής τους σε έναν Κωδικό Πληρωμής για εξυπηρέτηση του φορολογουμένου, ώστε να πληρώνει πολλά με μία πληρωμή. http://www.efsyn.gr/arthro/aytomato-mati-apokta-i-eforia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.