Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Ο … θαυμαστός καινούργιος κόσμος


«Σοβαροί ερευνητές της Τεχνητής Νοημοσύνης, διαπίστωσαν ότι, σύμφωνα με όλες τις στατιστικές αναλύσεις, ο ρυθμός της τεχνολογικής εξέλιξης είναι εκθετικός και διπλασιάζεται κάθε 10 χρόνια. Άρα σε λίγα μόλις, χρόνια το 2030, οι άνθρωποι θα έχουν γνωρίσει τεχνολογικά επιτεύγματα που θα αναλογούν σε 130 χρόνια προόδου».

Νέοι προφήτες. Επιστήμονες της ΝΑSA τ’ όνομά τους. Ναοί τους τα εργαστήρια, άμβωνας τα συνέδρια. Θεός τους η εξέλιξη της επιβολής και η επιβολή της εξέλιξης.

Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος είναι κιόλας εδώ.

«Εντός τριακονταετίας θα έχουμε τα τεχνολογικά μέσα για να δημιουργήσουμε υπεράνθρωπη νοημοσύνη. Σχεδόν αμέσως μετά η εποχή του ανθρώπου θα τελειώσει. Είναι αυτή η πρόοδος αναπόφευκτη; Αν ναι, μπορούμε να επέμβουμε στην εξέλιξη των γεγονότων ώστε να επιβιώσουμε;»

Η εποχή του ανθρώπου θα τελειώσει, η ιστορία έχει τελειώσει ήδη, οι άνθρωποι-μηχανές είναι κιόλας εδώ, αλλά έρχονται κι άλλοι πιο καλωδιωμένοι «…γύρω στο 2030 θα είναι εφικτή η ώσμωση του τεχνικού και του βιολογικού πολιτισμού, με υπολογιστές να διασυνδέονται και να ανταλλάσσουν δεδομένα -και σκέψεις- με τον ανθρώπινο εγκέφαλο».

«Μπορούμε να επιβιώσουμε;» αναρωτιέται και ταράζει την ομήγυρη ο «αξιοσέβαστος» καθηγητής γιατί βλέπετε «μια μηχανή μπορεί κατά την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της να κρίνει ότι το ανθρώπινο είδος αξίζει τη μοίρα »παράπλευρης απώλειας»». Άρχιζαν να τρομάζουν οι κατασκευαστές. Οι ίδιοι αυτοί που λάτρεψαν την εξέλιξη. Οι ειδικοί. Αυτοί που περιφρόνησαν τους μη κατόχους, τους μη γνώστες.

Αλλά όπως πάντα προσοχή. Η αρμόζουσα και συνήθης προσοχή . «Για την ώρα αυτή, οι προβληματισμοί κρατούνται ακόμη χαμηλά, στον κύκλο των επιστημόνων, από τον φόβο ότι μια βαρύγδουπη ανακοίνωση σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να έσπερνε τον πανικό… ο καλύτερος τρόπος είναι να ψάξουμε τη λύση στον ίδιο τον ανθρώπινο εγκέφαλο, διερευνώντας το πώς διαμορφώνονται οι σκέψεις και η συνείδησή μας, ώστε να μπολιάσουμε τα μηχανικά «έτερα ήμισυ» του μελλοντικού εαυτού μας με τις πανανθρώπινες αξίες».

2030….. Θα τελειώσουμε τις ειδήσεις της ημέρας με μία έκτακτη είδηση. Στον τομέα Δ ξεκίνησαν πάλι ταραχές. Οι δυνάμεις καταστολής επικουρούμενες από τα ανθρωποειδή δεύτερης γενιάς έσπευσαν να καταστείλουν τους ταραξίες που αυτή τη φορά ήταν περισσότεροι. Στο πλευρό τους βρέθηκαν για πρώτη φορά και οι μεταλλαγμένοι του τομέα Γ που είχαν αποκλειστεί στην περιοχή τους από τότε που έδειξαν σημάδια απειθαρχίας, οκνηρίας και γενικότερα ανεξέλεγκτη ανθρώπινη συμπεριφορά και ευαισθησία. Έντονη ανησυχία επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια των υπεύθυνων κυβερνητικών κύκλων που παρ’ όλα αυτά διαβεβαίωσαν….

Από την ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ. 23, Μάρτιος 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.