Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

Πρόκειται για μία δεύτερη Γη;







Λίγες εβδομάδες πριν, η είδηση της ανακάλυψης ενός πλανήτη γύρω από το πλησιέστερο στη Γη άστρο (εκτός του Ήλιου μας), έκανε τον γύρο του κόσμου. Πρόκειται για μία δεύτερη Γη; Μήπως αυτό το άστρο είναι τόσο διαφορετικό από τον Ήλιο μας, ώστε να μην μπορεί να φιλοξενεί πλανήτες με ζωή;


Αυτό το θέμα θα αναλυθεί στην εκδήλωση «Ανακάλυψη του πλησιέστερου στη Γη δυνητικά κατοικήσιμου εξωπλανήτη», με καλεσμένο τον επικεφαλής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Διάχυσης των Επιστημών του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου (European Southern Observatory, ΕSO), Lars Lindberg Christensen, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου.

Ο Lars Lindberg Christensen είναι αστρονόμος και υπεύθυνος  εκπαίδευσης και ενημέρωσης του κοινού για το Αστεροσκοπείο La Silla Paranal, για το τμήμα του ESO που ασχολείται με το ALMA (μια τεράστια συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων στην έρημο Ατακάμα της Χιλής και μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο και πιο ακριβό επίγειο αστρονομικό πρόγραμμα), για το ευρωπαϊκό εξαιρετικά μεγάλο τηλεσκόπιο (με διάμετρο κύριου κατόπτρου που αγγίζει τα 40 m, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο επίγειο οπτικό τηλεσκόπιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024), για το τμήμα του ESO που ασχολείται με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, καθώς και για το Γραφείο Τύπου της Διεθνούς Αστρονομικής  Ένωσης.  Επίσης, συμμετέχει, ως επικεφαλής ενημέρωσης του κοινού στο πρόγραμμα Pale Red Dot, στο πλαίσιο του οποίου έγινε η παραπάνω ανακάλυψη, ενώ, το 2005, τιμήθηκε με το μετάλλιο Tycho Brahe, για την προσφορά του στη διάχυση των επιστημών.

Lars Lindberg Christensen

Προσκεκλημένος του Πλανητάριου, ο Lars Lindberg Christensen θα μιλήσει σχετικά με την πρόσφατη πολύ σημαντική ανακάλυψη, από το ΕSO, ενός δυνητικά κατοικήσιμου πλανήτη στον Εγγύτατο του Κενταύρου, το πλησιέστερο άστρο στην Γη μετά τον  Ήλιο. Με τίτλο «Εγγύτατος Κενταύρου β: Ένας πλανήτης γύρω από το πλησιέστερο άστρο», η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με παράλληλη διερμηνεία στα ελληνικά, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου, στις 6.30 το απόγευμα. 


«Ζωή στο Σύμπαν».
Για την κατασκευή ταχύτατων νανοδιαστημοσυσκευών Το τριπλό αστρικό σύστημα του α - Κενταύρου αποτελεί τον βασικό στόχο του ερευνητικού προγράμματος Breakthrough Starshot, για την κατασκευή ταχύτατων νανοδιαστημοσυσκευών, οι οποίες, ίσως μελλοντικά, καταφέρουν να προσεγγίσουν αυτό το σύστημα μέσα σε 20 μόλις χρόνια, αντί για τα δεκάδες χιλιάδες χρόνια που απαιτούνται με την υπάρχουσα τεχνολογία. Η νέα αυτή ανακάλυψη δημιουργεί επιπλέον ενθουσιασμό και προσμονή για την επιτυχή υλοποίηση αυτού του προγράμματος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των παρατηρήσεων, που πραγματοποιήθηκαν με ένα από τα τηλεσκόπια του ESO, υλοποιήθηκε και το πρόγραμμα Pale Red Dot, το οποίο αποτέλεσε μία μοναδική ενημερωτική δράση. Πρόκειται για μία τολμηρή και πρωτοποριακή πρωτοβουλία των αστρονόμων που συμμετείχαν στις έρευνες αυτές, προκειμένου να γνωστοποιήσουν στο ευρύτερο κοινό όλες τις πτυχές ενός ερευνητικού προγράμματος.

DIGITIZED SKY SURVEY 2 ACKNOWLED
Ψηφιακή «Ζωή στο Σύμπαν» Παράλληλα με την ομιλία, θα προβάλλεται η ψηφιακή παράσταση «Ζωή στο Σύμπαν» (ώρες 18:30, 19:30 και 20:30), ενώ το Εργαστήριο Τεχνολογίας U Tech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα υποδέχεται το κοινό και θα το ξεναγεί στους χώρους του, από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ. Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο, με απαραίτητα τα δελτία εισόδου που θα διανέμονται από τις 5.30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.
Η παράσταση προσφέρει μια συναρπαστική αναζήτηση της ζωής πέρα από τη Γη. Ξεκινώντας από την προέλευση και την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας, εστιάζει στα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος, που είναι πιθανότερο να φιλοξενούν μικροβιακές μορφές ζωής, καθώς και στις σημαντικότερες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι για τον εντοπισμό και τη μελέτη ενός εξωπλανήτη. Τι θα μπορούσε άραγε να κρύβεται ανάμεσα στα αναρίθμητα άστρα των δισεκατομμυρίων γαλαξιών του Σύμπαντος;

«Ζωή στο Σύμπαν» .
Πληροφορίες Ίδρυμα Ευγενίδου: λεωφ. Συγγρού 387 (είσοδος από Πεντέλης 11) - Π. Φάληρο, τηλ.: 210 9469600. Οι χώροι του Ιδρύματος είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο: 6936 177143, στο fax: 2109417514 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: public@eef.edu.gr. Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.
gkoul@naftemporiki.gr

http://www.naftemporiki.gr/story/1148132/prokeitai-gia-mia-deuteri-gi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει σχετικά σε άρθρα που αναδημοσιεύονται από διάφορα ιστολόγια. Δημοσιεύονται όλα για την δική σας ενημέρωση.